Czas rozpocząć sezon na szparagi!

Lada moment rozpoczyna się sezon szparagowy, na który długo czekałam. Z racji samych plusów tego warzywa chciałam wam coś nie coś o nim przybliżyć. Dlaczego? Ponieważ dość, że są smaczne to mają zaledwie 20 kalorii na 100gram! Można zajadać się nimi do woli!

Dlaczego szparagi? - kilka powodów

1) Szparagi to istna bomba witaminowa:) Zawierają zarówno karoten, witaminy B, B2, B6 jak i sole potasowe, wapń, sód itd. Działają bakteriobójczo i zapobiegają chorobom nowotworowym.
2) Istny afrodyzjak! Zawierają substancje pobudzające libido.
3) Znane są trzy odmiany: biała, zielona i fioletowa. Najłatwiej jest nam dostać tą białą.
4)Białe szparagi musimy obrać z wierzchniej warstwy, ponieważ mają zdrewniałą tkankę.
5) Szparagi podajemy z grzybami, ciastem francuskim, zapiekane z beszamelem, jak dodatek do sałatek, ryb lub najzwyczajniej gotujemy je na parze z dodatkiem masełka (jest to mój ulubiony sposób)

Zalety:

- są moczopędne
- ze względu na swoją kaloryczność idealne podczas diety i nie tylko
- zawierają duże ilości białka
- regulują układ trawienny


A wy jedliście już szparagi? Smakują wam te rarytasy?:)

CONVERSATION

27 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam, nawet nie wiedziałam jak wyglądają ;) Dobrze, że dodałaś zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeglądałam właśnie dziś Twoją listę stu jeden rzeczy, niektóre pozycje są bardzo ciekawe :)
      W moim przypadku inspiracja płynęła z dwóch filmów: Szkoła uczuć oraz Now is good, bardzo polecam, ponieważ tam ukazana jest lista rzeczy i czas ich realizacji w sposób bardzo motywujący do działania :)

      Usuń
  2. Szczerze nigdy nie jadałam szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam, ani nie widziałam :) Myślałam, ze są zielone, a tu takie zaskoczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam, i raczej nie spróbuję.
    nataa-liiaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. niee jadłam, ale musze koneicznie wypróbować. Tylko muszę znaleść dobry przepis na nie . :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo.. Alice! Jak Ciebie dawno u mnie nie było:) planujesz ponownie założyć blog?:)

      Usuń
  6. Jeszcze chyba nie miałam okazji ich spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak jak pisałam komentarze bez zgloszeń nie zostaną zaakceptowane, więc tu Ci odpiszę. Nie mam pojęcia szczerze mówiąc co do konkursu. Ja gdybym nie chciała organizować napisałabym im, że nie jestem zainteresowana :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy w życiu nie jadłam szparagów :D. Chyba w końcu muszę się skusić :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam szparagi!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zostałaś nominowana do LBA! http://saadejekk.blogspot.com/2014/05/projekt-lba.html

    OdpowiedzUsuń
  11. ta sezonowosc warzyw i owocow jest piekna :) u mnie w toronto niestety wszystko dostepne jest caly rok (bo ze stanow, albo z ameryki srodkowej/poludniowej itp) wiec to traci troche ten swoj urok.. a poza tym jest niedobre w smaku.
    a bialych szparagow to w ogole nie jadlam, jest je trudniej dostac. zielone sa wszedzie.

    Ania, http://taffydream.net/blog/

    OdpowiedzUsuń
  12. chyba nigdy ich nie jadłam o.O

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno nie jadłam szparagów^^

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie jadłam i chyba czas spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  15. ...mam za sobą mnóstwo przestudiowanych przepisów ze szparagami z roli głównej, lecz jakoś nie potrafię zachęcić się do ich realizacji. Bądźmy szczerzy: szparagi nie prezentują się zbyt apetycznie, a jemy również oczami :) Ale zawartość witaminową (i kaloryczną) rzeczywiście mają godną uwagi, więc może najwyższy czas, bym zmieniła zdanie... :)

    OdpowiedzUsuń
  16. szczerze to ja nigdy nie jadłam ich :D

    OdpowiedzUsuń
  17. masz bardzo ładny wygląd, taki oryginalny i inny niż wszystkie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Szczerze mówiąc, nigdy nie jadłam szparag. Muszę wypróbować! :)

    http://natforart.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. kocham szparagi! mój numer jeden wśród wiosenno-letnich produktów!:)
    świetny blog!
    dodaję do obserwowanych, na pewno będę tu często zaglądać:)
    pozdrawiam!
    www.cheersmyheels.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja osobiście nie jadłam, ale wyglądają całkiem smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo ciekawy kulinarny post, pysznie wyglądają :)
    dorey-doorey.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Nigdy nie jadłam ani nie widziałam :D

    http://swiatwobiektywiecanona.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam!!! a zdjęciami narobiłaś mi niezłego smaka i do tego te truskawi mniam;-)

    Pozdraiam ciepło,
    Mayoume

    OdpowiedzUsuń
  24. ja nie lubię szparagów :(

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja nie miałam okazji spróbować szparagów. Może kiedyś.. :)

    OdpowiedzUsuń